GYIK

Gyakori kérdések és válaszok a Gestalt Terapeuta Képzés kapcsán

Hogyan zajlik a felvételi?

A jelentkezők az írásbeli jelentkezés után egy személyes beszélgetésen vesznek részt, amelyen képzettségüket, pszichológiai stabilitásukat és motiváltságukat vizsgálják az interjúzók. Az interjúzók a képzésben részt vevő tanárok és szupervizorok.

Miért pont egy magyar-norvég csapat csinálja a képzést?

A Magyar Gestalt Egyesület 2010-ben azért a Norvég Gestalt Intézettel (NGI) indította el ezt a Gestalt-terápia képzést Magyarországon, mert nemzetközi akkreditációval is rendelkeznek (EAGT – European Association for Gestalt Therapy), illetve több évtizedes tapasztalat van a képzés és a képzők mögött. A norvég képzők az elmúlt 10 évben a képzés vezetése mellett kiképezték a képzés magyar tanárait és szupervizorait is. Ők azóta is folyamatos képzésben és tanári szupervízióban vesznek részt, 2015 óta tanárai, 2017 óta vezető tanárai a képzésnek. 2023-ban szerezte meg a BGI az önálló EAGT-akkreditációját, ezzel nemzetközileg elismert Tréning Intézetté vált. A képzés során jelenleg főként magyar tanárok tanítanak, és minden évfolyamban jönnek norvég vendégtanárok.

Mióta van Norvégiában ez a program és hányan végezték el a képzést?

Norvégiában 1986 óta tartják a képzést, és eddig több mint 1000 diák végzett.

És Magyarországon?

2010 óta zajlik ez a képzés Magyarországon, azóta mintegy 90 Gestalt-terapeuta szerezte meg a Gestalt-terapeuta minősítést, és még kb. 45-en vannak jelenleg képzésben.

Mit lehet tudni a tanárokról?

A tanárok az EAGT (European  Association for Gestalt Therapy) és az EAP (European Association for Psychotherapy) által egyénileg is akkreditált Gestalt-terapeuták és szupervizorok, akik többéves Gestalt-terápiás tanári kiképzésen vettek részt.

Milyen végzettséget ad a képzés?

Aki ezen a képzésen részt vesz, a tanultakat a saját meglévő végzettségének megfelelő munkája során használhatja. A képzés nem ad önmagában szakképesítést Magyarországon (ahogyan a norvég képzés sem ad Norvégiában).

A képzés elvégzése után a résztvevők igényt nyújthatnak be az EAGT (European Association for Gestalt Therapy) felé egyéni "Gestalt therapist" akkreditációra, melyre a képzés végén kapott igazolás feljogosítja őket.

Pszichoterapeuta leszek, ha elvégeztem ezt a képzést?

Nem. Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos vagy klinikai szakpszichológus lehet, aki megszerezte a Pszichoterapeuta Szakvizsgát is.
A képzést sikeresen elvégzők jelentkezhetnek az EAGT-nél „Gestalt therapist” minősítésért.

Milyen szintű angoltudás szükséges a képzés elvégzéséhez? Kizáró ok, ha nem tudok angolul?

Ugyan az első két évben a norvég hétvégéken tolmács fordít, a szakirodalom szinte teljes egészében angolul elérhető, és az írásbeli riportok egy részét is angol nyelven kell írni. A tolmácsolásról a harmadik évtől a csoport dönt. A fentiekkel együtt volt már arra több példa is, hogy résztvevők a képzés ideje alatt tanultak meg angolul.

Milyen gyakran indul a képzés?

Terveink szerint évente, kétévente indítunk egy 14-16 fős csoportot.

Mennyi saját élményű terápiára van szükség?

A négy év alatt 100 órának kell meglennie.

Ha a tréning előtt járt már valaki Gestalt terápiába, az számít-e?

Korábban történt Gestalt terápiából 10 órát beszámítunk.

Milyen extra költségekkel kell számolni a 4 év során a képzés díján felül?

A képzési díjon felül a 100 órányi saját élményű Gestalt terápia és 3-4. évben a csoportos szupervízió jelent további kiadást.

Vidéken nincs Gestalt terapeuta... Más terápia, pl. pszichodráma csoport beszámítható-e a 100 óra saját élménybe?

Nem. Kifejezetten Gestalt-terápiába kell menni. Ez a probléma Norvégiában is ismerős, elszigetelt távoli északi településeken lakóknál. Ilyenkor keresnek valami megoldást. Az alapelv az, hogy a résztvevők Gestalt-terápiában részesüljenek.

Mennyit lehet a képzésből hiányozni?

Egy képzési alkalmat évente (vagy összesen 22 órát).

Mi történik, ha valaki a képzést valamilyen ok miatt kénytelen abbahagyni? (pl. külföldre megy egy időre, gyereke születik, stb.)

A befejezett évek számítanak, onnan folytathatja a képzést egy későbbi csoportban, maximum 3 év kihagyás után.

Ki pályázhat ösztöndíjra és mekkora összeget lehet támogatásként kapni?

Ösztöndíjra bárki pályázhat. A megkapható ösztöndíj aktuális mértékéről a szervezőknél lehet érdeklődni.

A jelentkezés menete

1. Jelentkezésed feldolgozása után visszaigazolást küldünk e-mailben. Jelentkezésed az előleg befizetésével válik véglegessé (90.000 Ft + ÁFA), aminek beérkezése után küldünk előleg-számlát.

2. A képzés indulása előtt szeretnénk majd többet megtudni rólad, ezért egy felvételi beszélgetésre fogunk hívni.

3. Ha tagja kívánsz lenni a Magyar Gestalt Egyesületnek (MaG), akkor látogass el a www.gestalt.hu honlapra, MaG-tagként ugyanis a képzés kedvezményes díja vonatkozik rád.

Ösztöndíj

Ösztöndíjra is lehet pályázni, ez ügyben keressetek minket az info@gestaltintezet.hu címen.

Lemondási feltételek

Visszalépés csak írásban lehetséges. A részvétel visszamondása esetén, ha a képzést megelőző 4 héten belül történik, 20%+ÁFA adminisztrációs költséget számolunk fel. A képzést megelőző 2 héten belüli lemondás esetén a résztvevő a teljes éves részvételi díjat köteles megtéríteni. A bejelentett résztvevő helyettesítésére természetesen van lehetőség.

Értesítést kérek
az intézet híreiről!

* kötelező mező
GDPR Hozzájárulás
Email értesítőnkről bármikor leiratkozhat a levél alján található "leiratkozás" linkre kattintva.

Kapcsolat

e-mail

info@gestaltintezet.hu