GYIK

Gyakori kérdések és válaszok a Gestalt Terapeuta Képzés kapcsán

Hogyan zajlik a felvételi?

A jelentkezők az írásbeli jelentkezés után egy személyes beszélgetésen vesznek részt, amelyen képzettségüket, pszichológiai stabilitásukat és motiváltságukat vizsgálják az interjúzók. Az interjúzók a képzésben részt vevő tanárok és szupervizorok.

Ki kerülhet be a képzésbe?

Felsőfokú végzettség szükséges, vagy azzal egyenrangú valamilyen humanisztikus irány. Ha nincs felsőfokú végzettség, akkor a releváns területeken szerzett sok éves munkatapasztalat számít. Releváns területek közé tartozik: egészségügyi/szociális munka, oktatási/tréning, emberi erőforrás menedzsment tapasztalat, vezetési tanácsadás. A kritérium teljesítését a jelentkezőnek a megfelelő dokumentumokkal kell tanúsítania.

Miért pont egy norvég-magyar csapat csinálja a képzést?

A Magyar Gestalt Egyesület 2010-ben azért a Norvég Gestalt Intézettel (NGI) indította el ezt a Gestalt-terapeuta képzést Magyarországon, mert kétféle akkreditációval is rendelkeznek (EAGT és EAP), illetve több éves tapasztalat van a képzés és a képzők mögött. A norvég tanárok az elmúlt években a képzés vezetése mellett 7 magyar Gestalt-terapeutát készítettek fel a tanári szerepre, illetve 13-an végezték el a Gestalt Szupervizor képzést. A képzés során jelenleg magyar tanárok és norvég vendégtanárok tanítanak.

Mióta van Norvégiában ez a program és hányan végezték el a képzést?

Norvégiában 1986 óta csinálják a képzést és eddig összesen 1000 diák végzett.

És Magyarországon?

2010 óta zajlik ez a képzés Magyarországon, azóta mintegy 30 Gestalt-terapeuta szerezte meg a Gestalt-terapeuta minősítést, és még kb. 50-en vannak jelenleg képzésben.

Mit lehet tudni a tanárokról?

A tanárok az EAGT (European  Association for Gestalt Therapy) és az EAPT (Europian Association for Psychotherapy) által egyénileg is akkreditált Gestalt-terapeuták és szupervizorok, akik többéves Gestalt-terápiás tanári kiképzésen vettek részt.

Milyen végzettséget ad a képzés?

Aki sikeresen levizsgázik a 4 éves képzés végén, az a Gestalt-terapeuta megnevezést használhatja Magyarországon. A képzés elvégzése után a résztvevők igényt nyújthatnak be az EAGT (European Association for Gestalt Therapy) felé egyéni akkreditációra, melyre a képzés végén kapott minősítés feljogosítja őket.

Pszichoterapeuta leszek, ha elvégeztem ezt a képzést?

Nem. Magyarországon pszichoterapeuta kizárólag csak az a szakorvos vagy klinikai szakpszichológus lehet, aki megszerezte a Pszichoterapeuta Szakvizsgát is.
Azonban a képzést sikeresen elvégzők jelentkezhetnek az EAP-nál (European Association for Psychotherapy) „European Certificate of Psychotherapy” minősítésért.

Milyen klienssel tud utána dolgozni, aki elvégzi a képzést?

A kontextustól (környezettől) függ. Magyarországon klinikai környezetben pszichoterápiás képzettség birtokában lehetséges kliensekkel dolgozni. Nem klinikai környezetben terápiát, coachingot, életvezetési tanácsadást csinálhat, aki elvégzi a képzést.

Milyen szintű angoltudás szükséges a képzés elvégzéséhez? Kizáró ok, ha nem tudok angolul?

Ugyan az első két évben a norvég hétvégéken tolmács fordít, a szakirodalom szinte teljes egészében angolul elérhető, és az írásbeli riportok egy részét is angol nyelven kell írni. A tolmácsolásról a harmadik évtől a csoport dönt. A fentiekkel együtt volt már arra több példa is, hogy résztvevők a képzés ideje alatt tanultak meg angolul.

Milyen gyakran indul a képzés?

Terveink szerint évente, kétévente fogunk indítani egy 12-14 fős csoportot.

Mikor és mennyi saját élményű terápiára van szükség?

A négy év alatt 70 órának kell meglennie, ebből 30 lehet Gestalt csoport-terápia. A 70-ből 50 órának meg kell lennie az első két évben, mielőtt a résztvevő elkezd saját kliensekkel dolgozni. A terapeutának EAGT akkreditált Gestalt-terapeutának kell lennie, aki a norvég rendszerben képződött (vagy a képzés vezetői elfogadják).

Ha a tréning előtt járt már valaki Gestalt terápiába, az számit-e?

Korábban történt Gestalt terápiából 10 órát beszámítanak.

A saját élményű terápia költsége benne van-e a képzés díjában?

Nincsen benne, kb. 8-13.000 Ft-ért vállalnak Gestalt-terapeuták terápiás órákat.

Vidéken nincs Gestalt terapeuta... Más terápia, pl. pszichodráma csoport beszámítható-e a 70 óra saját élménybe?

Nem. Kifejezetten Gestalt-terápiába kell menni. Ez a probléma Norvégiában is ismerős, elszigetelt távoli északi településeken lakóknál. Ilyenkor keresnek valami megoldást. Az alapelv az, hogy a résztvevők Gestalt-terápiában részesüljenek..

Mennyit lehet a képzésből hiányozni?
Egy képzési alkalmat évente (vagy összesen 20 órát).
Mi történik, ha valaki a képzést valamilyen ok miatt kénytelen abbahagyni? (pl. külföldre megy egy időre, gyereke születik, stb.)
A befejezett évek számítanak, onnan folytathatja a képzést egy későbbi csoportban.
Ki pályázhat ösztöndíjra és mekkora összeget lehet támogatásként kapni?

Ösztöndíjra bárki pályázhat. A megkapható ösztöndíj aktuális mértékéről a szervezőknél lehet érdeklődni.

Továbbtanulnék egyetemen - mit és hol tudok beszámíttatni az itteni tanulmányaimból?

Norvégiában a képzés 120 kreditet ér, ez a továbbképzésben számít. Ez az EGTA (EU + Norvégia, Svájc) országokban konvertálható. 

Jelenleg az alábbi egyetemekkel és az alábbi szakok kapcsán van megállapodásunk, hogy nem nappali képzésben beszámítják a Gestalt Terápia Képzést:

A jelentkezés menete

1. Jelentkezésed feldolgozása után visszaigazolást küldünk e-mailben. Jelentkezésed az előleg befizetésével válik véglegessé (90.000 Ft + ÁFA), aminek beérkezése után küldünk előleg-számlát.

2. A képzés indulása előtt szeretnénk majd többet megtudni rólad, ezért egy felvételi beszélgetésre fogunk hívni.

3. Ha tagja kívánsz lenni a Magyar Gestalt Egyesületnek (MaG), akkor látogass el a www.gestalt.hu honlapra, MaG-tagként ugyanis a képzés kedvezményes díja vonatkozik rád.

Ösztöndíj

Ösztöndíjra is lehet pályázni, ez ügyben keressetek minket az info@gestaltintezet.hu címen.

Lemondási feltételek

Visszalépés csak írásban lehetséges. A részvétel visszamondása esetén, ha a képzést megelőző 4 héten belül történik, 20%+ÁFA adminisztrációs költséget számolunk fel. A képzést megelőző 2 héten belüli lemondás esetén a résztvevő a teljes éves részvételi díjat köteles megtéríteni. A bejelentett résztvevő helyettesítésére természetesen van lehetőség.

Értesítést kérek
az intézet híreiről!

* kötelező mező
GDPR Hozzájárulás
Email értesítőnkről bármikor leiratkozhat a levél alján található "leiratkozás" linkre kattintva.

Kapcsolat

e-mail

info@gestaltintezet.hu